Aktivity | Atrakcie

Atrakcie

ORAVSKÁ LESNÁ ŽELEZNICA
Kysucko - Oravská lesná úvraťová železnička je svetovým unikátom a bola vyhlásená za Národnú kultúrnu pamiatku.
Orava patrila k tým najchudobnejším na Slovensku. Jednu z mála možností zárobku núkali lesy, ktorých bohatstvom kraj oplýval a stále oplýva. Preto má hospodárenie v lesoch na Orave stáročnú históriu.
Dnes túto históriu a lesnícke tradície najvýraznejšie reprezentuje zachovaná národná kultúrna pamiatka a významné lesnícke miesto Oravská lesná železnica. Vyrástla počas prvej svetovej vojny v rokoch 1915 - 1918. Stavali ju stovky talianskych zajatcov pre Oravský komposesorát a viedla z Oravskej Lesnej cez Zákamenné do Lokce. V súčasnosti slúži železnička ako obľúbená výletná trať pre turistov. Premáva po novo rekonštruovanej časti trate až po Tanečník - teda do bezprostrednej blízkosti strediska ORAVA SNOW v Oravskej Lesnej.
Jazda železničkou ponúka ojedinelý zážitok pre celú rodinu.

 

LESNÍCKY NÁUČNÝ CHODNÍK, Oravská Lesná ponúka svojim návštevníkom na 3,7 km trase zaujímavosti lesníckeho, prírodovedného, ochranárskeho i historického charakteru. Prostredníctvom 9 tematicky zameraných zastávok je návštevníkom prezentovaná lesnícka činnosť a les ako spoločenstvo živej a neživej prírody. Na trase sú aj ďalšie zaujímavosti predstavujúce približovanie dreva koňmi, bývalú lesnú železnicu v Oravskej Lesnej, históriu mlyna Srogončík, výrobu triesla, lesnú škôlku s náradím, kŕmne zariadenia a starostlivosť o zver, včelárstvo a iné. Náučný chodník sa nachádza v geomorfologickom celku Oravská Magura a zároveň zasahuje aj do oblasti CHKO Horná Orava. Samotná trasa začína pri ZŠ v obci Oravská Lesná, asi 200 m od autobusovej zastávky Ústredie (pri obecnom úrade). Význam tohto lesníckeho náučného chodníka spočíva v priblížení práce lesníkov, histórie lesníctva i jeho súčasnosti hlavne deťom, ale i starším generáciám. Jeho zámerom je ukázať deťom, ale i ostatnej laickej verejnosti, čo vytvorili desiatky generácií našich predkov.

 

ORAVSKÝ HRAD Jeden z najkrajších hradov na Slovensku nachádzajúci sa v obci Oravský Podzámok. Je to výrazná dominanta oravského regiónu, patrí medzi najvýznamnejšie pamiatky hradného staviteľstva na území Slovenska. Hrad je sprístupnený verejnosti denne od mája do marca.

 

JÁNOŠÍKOVE DIERY, Terchová kúsok za Terchovou sa nachádza nádherný prírodný útvar tiesňava Diery, prevažne nazývaná Janošíkové diery. Diery sú často navštevované, či už našimi alebo zahraničnými turistami.

V Jánošíkových dierach sa nachádza asi 20 vodopádov vysokých od 1 do 5 m. Bizarné skalné útvary Jánošíkových dier, so svojou špecifickou klímou, sú domovom mnohých vzácnych druhov rastlín a živočíchov. Aj v tých najhorúcejších letných dňoch si Diery udržiavajú príjemnú chladnú klímu. Vzduch je čistý a neustále zvlhčovaný kvapôčkami vody z tečúceho potoka.

Jánošíkové diery sú sprístupnené označenými turistickými chodníkmi s lavičkami, rebríkmi a reťazami. Trasa je vhodná pre rodiny s malými deťmi (Dolné k salašu Podžiar a chodníkom na Vyhliadku), väčšie deti zvládnu pod dozorom dospelých celé Diery. Je to super túra, jedna z najkrajších na Slovensku.

 

MÚZEUM ORAVSKEJ DEDINY, Zuberec Múzeum je umiestnené v prekrásnom podhorskom prostredí v podhorí Roháčov. Pôvodne boli na tomto mieste iba pasienky. V roku 1967 sa tu začalo stavať múzeum, do ktorého sa postupne premiestňovali domy z rôznych oravských dedín. Viac ako 50 stavieb ľudovej architektúry je tu rozostavených v niekoľkých celkoch, ktoré pripomínajú jednotlivé časti Oravy – Dolnooravský rínok, Zamagurská ulica, Goralské lazy. Nechýbajú tu ani technické stavby ako mlyn na vodný pohon, plátennícky mangeľ na hladenie modrotlače, olejáreň, hrnčiarska pec a iné. Nad „dedinkou“ sa týči drevený gotický kostol sv. Alžbety Uhorskej zo začiatku 15. storočia z obce Zábrež. Kostol s neskorogotickým maľovaným stropom a s funkčným barokovým organčekom je ozajstným klenotom múzea. Zariadenie domov a chov domácich zvierat (v letnom období aj pestovanie typických plodín) umožňujú návštevníkom predstaviť si život a prácu Oravcov v minulosti.

 

MÚZEUM KYSUCKEJ DEDINY, Vychylovka Múzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke leží v malebnom prostredí doliny Chmúra, ktorá je súčasťou chránenej krajinnej oblasti Kysuce. Jeho jedinečná flóra a fauna spolu s prekrásnou ľudovou architektúrou vytvárajú pre návštevníka neopakovateľnú scenériu. Každoročne počas sezóny tu má návštevník možnosť vidieť ukážky práce remeselníkov, vystúpenia folklórnych skupín a súborov s ukážkami pracovného a obradového zvykoslovia, prípravu tradičných kysuckých jedál a iné. Políčka pri domoch prezentujú trojpoľný systém hospodárenia, ktorý bol zaužívaný na Kysuciach.

 

 

🕑 07:39 | 22.10.2024

Objednávka rezervácie

Check-In možný od 14:00 do 22:00 hod. Viac informácií ohľadom ubytovania môžete nájsť v sekcii služby / ubytovanie informácie ohľadom cien ubytovania nájdete v sekcii cenník